poniedziałek, czerwiec 5, 2023

Astronom – zawód dla ludzi z pasją

0
Astronom - zawód dla ludzi z pasją

Astronomia to dziedzina szalenie wymagająca, poruszająca się po zagadnieniach dotyczących pozaziemskich zjawisk i obiektów. Na jej całość składa się kilkanaście działów tj. astronomia matematyczna, astronomia gwiazdowa, pozagalaktyczna, nawigacyjna czy pozaatmosferyczna. Głównym jej zakresem badań jest szeroko pojęty Wszechświat.

Jak zostać astronomem

Astronom to szalenie specyficzny zawód, który jest połączeniem prac naukowych i praktycznych. W jego zakresie badań i pracy znajdują się ciała niebieskie, ich rozkład, budowa, a także ruchy w przestrzeni oraz ewolucja.

Skądinąd prestiżowy zawód wymaga specyficznych predyspozycji oraz potężnej pasji. Kandydat na astronautę musi wyróżniać się ścisłym i analitycznym umysłem, wysokimi zdolnościami matematycznymi i abstrakcyjną wyobraźnią. Konieczna jest także szeroka wiedza z zakresu matematyki i fizyki. Przyszły astronom musi być osobą rzetelną oraz perfekcyjną w swoich działaniach.

Gdzie studiować astronomię?

Astronomia wymaga ukończenia specjalistycznych studiów wyższych. Ten kierunek można studiować na uczelniach państwowych w trybie stacjonarnym bądź zaocznym. Można wybrać system I stopnia (licencjat), II stopnia (magisterium) bądź III stopnia ( doktorant).

Przy rekrutacji na studia bierze się pod uwagę oceny z biologii, chemię, fizyki, informatyki i matematyki. Kwalifikacja najczęściej jest uzupełniona o rozmowę z kandydatem.

Kierunki

Astronomia to szeroki dział nauki, stąd też kandydaci mogą studiować na jednym z poniższych kierunków :

– astronomia ogólna;
– astronomia z fizyką;
– astrofizyka komputerowa.

Wśród przedmiotów realizowanych w programie studiów znajdują się:

– astronomia ogólna i sferyczna;
– astronomia współczesna
– astrofizyka;
– mechanika nieba;
– astronomia galaktyczna i pozagalaktyczna z elementami kosmologii;
– astronomia Układu Słonecznego.

Przyszłość po studiach

Astronomowie znajdują zatrudnienie na uniwersytetach i w instytutach badawczych. Z powodzeniem mogą pracować w szkolnictwie, obserwatoriach i firmach doradczych.

Masaż niemowląt i dzieci metodą Shantala

0
Shantala

Masaż Shantala to starożytna indyjska technika masażu niemowląt oraz dzieci, którą w Europie rozpowszechnił francuski położnik Frederique Leboyer. Do Polski metoda ta dotarła z Holandii, gdzie jest szczególnie popularna. Poza naszym kontynentem ma ona ogromną liczbę zwolenników w USA i w Kanadzie. W czym tkwi sekret popularności masażu Shantala? Badania wskazują, że regularne masowanie ma pozytywny wpływ zarówno na dziecko, jak również na rodzica. Sama technika jest dość prosta, a korzyści z niej płynące są bezcenne. Wystarczy masować dziecko codziennie lub co najmniej 3-4 razy w tygodniu, by zaobserwować znakomite efekty.

Wpływ masażu Shantala na dziecko:

– likwiduje problemy z zasypianiem i nieregularnym snem,
– poprawia trawienie,
– relaksuje, uspokaja,
– wzmaga poczucie bezpieczeństwa,
– buduje więź z rodzicem,
– wspomaga odporność,
– stymuluje układ hormonalny.

Wpływ masażu Shantala na rodzica (opiekuna):

– podnosi poziom pewności siebie,
– daje wiarę we własne umiejętności w dziedzinie opieki nad dzieckiem,
– uspokaja,
– zapobiega depresji poporodowej lub łagodzi jej objawy, jeśli już występuje,
– wzmacnia więź z dzieckiem,
– pomaga w budowaniu komunikacji z dzieckiem.

Dlaczego warto masować dziecko?

Wiele młodych matek panicznie boi się, że nie podoła opiece nad maleństwem po powrocie ze szpitala do domu. Przede wszystkim obawy wzbudza kruchość i delikatność maleństwa. Paraliżujący jest strach, że może mu się stać krzywda. Tymczasem warto zaufać intuicji i pozwolić dojść do głosu instynktowi macierzyńskiemu. To właśnie my możemy dać dziecku coś bezcennego, co wpłynie na nie teraz i w dalekiej przyszłości. Osiągniemy to poprzez dotyk. To wspaniały lek, który wpływa na ciało i umysł dziecka. Zaspokaja potrzebę bliskości, spaja rodziców z dzieckiem, buduje rodzinne silne więzy.

Czym jest masaż niemowlęcia

Sens wszelkich czynności, które codziennie wykonuje matka przy swym dziecku ma o wiele głębsze znaczenie niż nam się wydaje. To nie tylko pielęgnacja malca, ale także zaspokojenie potrzeby bliskości i fizycznego kontaktu. Odczuwa ją zarówno rodzic, jak i dziecko. W naszej kulturze fakt ten nie jest powszechnie znany, tymczasem w tradycji niektórych plemion afrykańskich masaż dzieci jest czymś naturalnym. Matki masują swe potomstwo do siódmego roku życia. Podobnie w Indiach, skąd pochodzi metoda Shantala, na dotyk i więź rodzica z dzieckiem kładziony jest od wieków szczególny nacisk. Każda z kultur uznaje przede wszystkim wpływ masażu na rozwój psychiczny dziecka, fizyczny zaś stawia na drugim miejscu.

Rzeczywiście, badania współczesnych naukowców pokazują, że masowane niemowlęta rozwijały się szybciej, szczególnie w obrębie układu nerwowego, dodatkowo przybierały szybciej na wadze niż ich rówieśnicy pozbawione tego rodzaju kontaktu z rodzicami. Naukowcy stwierdzili także, że dzieci posiadające przez cały dzień bliski kontakt z matką rozwijają się o wiele szybciej pod każdym względem. Dziecko ma stałe poczucie bezpieczeństwa, uwalnia się od lęków przed zagrożeniami, obcymi osobami, miejscami i przedmiotami. Jest spokojne i pogodne. Masaż ma pozytywny wpływ nie tylko na obecny stan malucha, ale także na jego przyszłe losy i całe dorosłe życie.

Długodystansowe skutki masażu

Dziecko, które w dzieciństwie wyzbędzie się lęków i obaw, jest pewnym siebie, otwartym i odważnym człowiekiem również w dorosłym życiu. Potrafi sobie radzić ze stresem, posiada umiejętność rozluźniania się, buduje relacje z innymi ludźmi w sposób poznany we wczesnym dzieciństwie. Dziecko kochane, słuchane, tulone, noszone na rękach, takie, z którym rodzice mieli kontakt wzrokowy, rozmawiali, jest ufne i wzbudza zaufanie jako dorosły. Tworzy szczęśliwe związki z partnerami, kieruje się empatią, jest wrażliwe.

Jak masować dziecko?

Przystępując do masażu musimy zadbać, by w pomieszczeniu było ciepło. Masaż wykonujemy na podłodze, układając malca na udach lub pomiędzy nimi, ze stópkami blisko naszego brzucha. Oliwkę rozgrzewamy w dłoniach, później nakładając ją na skórę dziecka. Każdy z gestów powtarzamy 3 razy, z czasem liczbę powtórzeń możemy zwiększyć. Teoretycznie masaż powinien trwać ok. 5 minut, jeśli jednak dziecko okazuje zniecierpliwienie lub niechęć, musimy go przerwać. Ma on się nam i maleństwu kojarzyć z przyjemnością, nie z przymusem.

Najlepiej masować malucha rano, przynajmniej pół godziny po karmieniu. Czynność można powtórzyć wieczorem. Oliwkę rozcieramy w dłoniach, najlepiej będzie jeśli wyposażymy się w dozownik, który można obsługiwać jedną ręką, gdyż druga cały czas powinna być w kontakcie z dzieckiem.

Jeżeli chodzi o sam proces masowania dziecka, obejmuje on stopniowe uciskanie i gładzenia ciała w określony sposób. Zaczyna się od masażu klatki piersiowej i brzuszka, obejmuje kolejno ramiona, ręce i dłonie dziecka, znów brzuszek, następnie nogi i plecy. Od nas zależy, czy zapiszemy się do szkoły masażu, czy też może skorzystamy z instruktażowego filmiku zamieszczonego w internecie. Ważne, by masaż wykonać prawidłowo i dokładnie. Konieczny jest kontakt z dzieckiem, przyjemna i spokojna atmosfera. Szybko przekonamy się, jakie dobrodziejstwa niesie za sobą masaż Shantala.

Kosmiczne wiadomości

0
Kosmiczne wiadomości

Kosmos jest dla nas czymś nieogarnionym i jednocześnie skrywającym wiele tajemnic. To także wielka i nieznająca końca księga ciekawostek. Warto poznać, chociaż kilka z nich, by odrobinę przybliżyć się do tego, co dotychczas było nieoczywiste i nieznane.

Ciekawskie oko

Przestrzeń kosmiczna jest intrygującą od wieków. Śmiałkowie wyruszają w kosmos, by choć trochę poznać jej meandry. Pierwszym ciekawskim był Galileusz, który 400 lat temu spojrzał przez teleskop w tą kosmiczną głębię.

Windą do nieba

Rosyjski uczony polskiego pochodzenia — Krystian Ciołkowski — zakochany w tematyce kosmosu w 1895 roku zgłosił projekt budowy wind kosmicznych, które miały stać się rodzajem tamtejszego transportu. Projekt nigdy nie został zrealizowany.

Śmiałek, który się nie bał
Pierwszą osobą, która odbyła 108-minutową podróż w kosmosie, był radziecki kosmonauta Jurij Gagarin. Wystrzelony 12 kwietnia 1961 roku podróżował statkiem Wostok 1. Jego podróż zakończyła się szczęśliwym katapultowaniem.

W ślad za Moskwą

Niespełna miesiąc po locie Gagarina, 5 maja 1961 roku, do kosmosu wybrał się Amerykanin — Alan Shepherd. Podróżował na statku Mercury 3. Niestety statek nie zdołał wznieść się na orbitę, a lądowanie miało swój finał w Oceanie Atlantyckim.

Kobiecy wszechświat

Równie ciekawskimi istotami okazały się kobiety. 16 czerwca 1963 roku, na pokładzie Wostok 6 w kosmos poleciała radziecka kosmonautka Walentina Tierieszkowa,

Amerykanki wyruszyły w kosmos 18 czerwca 1983 roku. Śmiałą podróżniczką była Sally Ride podróżująca na promie kosmicznym Challenger.

Zwierzę w kosmosie

Pierwszym zwierzęciem w kosmosie był pies Łajka, który w 1957 roku podróżował w przestrzeni kosmicznej radzieckim statkiem SPUTNIK 2. Wiele lat później, bo w 2002 roku ujawniono, że dzielny czworonóg nie powrócił szczęśliwie na ziemię, ale po kilku godzinach pobytu w przestworzach zginął.

Inna róża, inny kwiat

Kosmos zmienia wszystko, także zapach. Naukowcy odkryli, że zapach kwiatów w kosmosie jest zgoła inna od tego, który znamy. Na ten stan rzeczy ma wpływ temperatura, wilgotność oraz wiek rośliny.

Kosmiczne perfumy

Na promie kosmicznym Discovery znajduje się swoista uprawa róż. Zapach, który wydzielały, został powielony i stał się bazą do znanych, japońskich perfum „Zen” będących dziełem firmy Shiseido.

Twój głos w próżni

W kosmosie powiedzenie, że słowa giną w próżni, ma rzeczywiste znaczenie. W tamtejszych, próżniowych warunkach nie słychać krzyku.

Najniebezpieczniejsze polskie zwierzęta

0
Najniebezpieczniejsze polskie zwierzęta

Większość zwierząt żyjących na obszarze Polski jest niegroźna dla człowieka. Kilka z nich może jednak wyrządzić ludziom krzywdę. Oto lista 6 najniebezpieczniejszych polskich zwierząt.

1. Niedźwiedź brunatny

Waga niedźwiedzia brunatnego wynosi ok. 800 kg, a gdy zwierzę stanie na dwóch łapach jest dwa razy wyższe od człowieka. Najgroźniejsze są niedźwiedzie w czasie zimy, gdy wybudzone ze snu mogą pogryźć i rozszarpać człowieka.

2. Żmija zygzakowata

Żmija zygzakowata jest pod ochroną, co oznacza, że nie wolno jej zabijać. Zamieszkuje praktycznie cały kraj, poza terenami górskimi o wysokości powyżej 2000 m n.p.m. Żmije zygzakowate bytują na skraju lasu, na łąkach oraz polankach. Ich długość nie przekracza metra, a ciało jest brązowe z charakterystycznym ciemnoszarym zygzakiem na grzbiecie.

Ukąszenie człowieka zwykle wynika z nadepnięcia żmii. Jad jest niebezpieczny zawłaszcza dla dzieci i osób starszych, dla których ukąszenie może skończyć się śmiercią.

3. Pryszczel lekarski

Zwierzątko ma jedynie dwa centymetry długości, jednak wytwarza kantarydynę, czyli toksyczną substancję, prowadzącą do podrażnienia narządów wewnętrznych. W dużych ilościach toksyna prowadzi do śmierci. Pryszczel lekarski, znany szerzej jako mucha hiszpańska, przez lata był wykorzystywany do produkcji afrodyzjaków, które w nadmiernej ilości powodowały śmierć kochanka.

4. Kleszcz

Pajęczak o długości kilku milimetrów żyje w wysokich trawach, na leśnych i parkowych drzewach, a także w ogrodach. Kleszcz wpija się w ludzkie ciało i żeruje na nim, wpuszczając toksyny. Pajęczaki przenoszą też boreliozę, zapalenie płuc, zapalenie mózgu oraz szereg innych ciężkich chorób.

5. Wilk

Wilki z reguły nie atakują ludzi, lecz głody osobnik może tego próbować. Ponadto zwierzęta zarażone wścieklizną lub atakujące w obronie mogą dotkliwie pokaleczyć, a nawet zabić człowieka. Wilki najgroźniejsze są w watahach, liczących do 20 osobników. W Polsce wilki są pod ochroną, dlatego lepiej ich unikać zamiast stawać z nimi do konfrontacji.

6. Dzik

Dzik zwykle unika kontaktu z człowiekiem, jednak opiekująca się młodymi samica może być wyjątkowo agresywna. Samica waży około 100 kg i ma ostre kły, a sprowokowana do ataku może dotkliwie poranić człowieka.

Czy warto studiować biologię?

0
Czy warto studiować biologię?

Biologia jest jednym z kierunków studiów oferowanych przez uniwersytety i uniwersytety przyrodnicze. Czy warto się na niego zdecydować?

Perspektywy zatrudnienia

Najszersze perspektywy zatrudnienia daje biologia laboratoryjna. Biolodzy są równie chętnie zatrudniani w laboratoriach co analitycy medyczni. Wykonują w nich badania toksykologiczne, weryfikują żywność czy też badają jakość nasienia. Ponadto zatrudnienie czeka na nich w oczyszczalniach ścieków, inspektoratach weterynarii, Sanepidzie, firmach farmaceutycznych i kosmetycznych. Po ukończeniu odpowiednich studiów podyplomowych absolwenci biologii mogą uczyć w szkole. Dodatkową ścieżkę kariery stanowi pozostanie na uczelni i zrobienie doktoratu.

Aby zwiększyć szanse znalezienia dobrze płatnej i satysfakcjonującej pracy po ukończeniu biologii, warto w trakcie studiów iść na praktykę lub staż. Dobrze by były to praktyki nadobowiązkowe. Mogą odbywać się zarówno w trakcie roku akademickiego, jak i w czasie wakacji.

Biologia, czyli wiedza o życiu

Studia biologiczne częściowo przypominają studia na kierunku biotechnologii. Biologia skupia się jednak na zagadnieniach związanych z zoologią, botaniką, anatomią czy neurobiologią, podczas gdy biotechnologia wiąże się w większym stopniu z wiedzą techniczną. Wspólne przedmioty dla obu kierunków to: biochemia, chemia, biofizyka, cytologia czy hodowle komórkowe in vitro.

Gdzie studiować?

Biologię najczęściej studiuje się na uniwersytetach przyrodniczych. Niekiedy jest ona w ofercie politechnik, uniwersytetów medycznych oraz uczelni wielowydziałowych. Aby dobrze wybrać uczelnię, najlepiej zapoznać się wcześniej z programem studiów. Na uniwersytetach zwykle kładzie się nacisk na zoologię czy genetykę, podczas gdy na politechnice najważniejsza może być bioinformatyka. Na uczelniach medycznych pojawia się natomiast wiele wątków związanych z farmaceutyką i leczeniem. W zależności od zainteresowań można zatem wybrać studia dające szansę znalezienia pracy w wymarzonym laboratorium, przedsiębiorstwie produkcyjnym bądź innym miejscu.

Jak jeść, by zachować zdrowie?

0
Jak jeść, by zachować zdrowie?

Prawidłowa dieta zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki odpowiedniemu komponowaniu posiłków można uniknąć tycia oraz wielu chorób cywilizacyjnych. Oto 10 zasad zdrowego odżywiania.

1. Jedz warzywa

Warzywa dostarczają do organizmu witamin, minerałów oraz błonnika. Ponadto są źródłem związków redukujących ryzyko nowotworów, cukrzycy, miażdżycy i zawału serca. Codziennie powinno się zjadać 5 porcji warzyw lub zastępować niektóre porcje owocami.

2. Jedz 5 małych, ale regularnych posiłków

Regularne jedzenie chroni przed wahaniami poziomu cukru we krwi. Posiłki o stałych porach przyspieszają metabolizm, chronią przed nadwagą i napadami głodu. Dodatkowo zapewniają energię przez cały dzień.

3. Dbaj o różnorodność posiłków

Komponuj posiłki ze składników z różnych grup spożywczych. Sięgaj po produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, ryby, mięso, jaja, tłuszcze roślinne i zwierzęce, a także owoce i warzywa.

4. Zrezygnuj z przetworzonej żywności

Wyeliminuj z diety fast foody, dania gotowe, napoje słodkie i napoje light, soki w kartonach, słodycze ze sklepów oraz chipsy i słone przekąski.

5. Pij dużo wody

Każdego dnia wypijaj od 1,5 do 2 litrów wody. W czasie upałów i podczas treningów pij więcej. W ten sposób uchronisz się przed odwodnieniem oraz obrzękami.

6. Zrezygnuj ze słodyczy ze sklepu

Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, zrób deser samodzielnie. Słodycze ze sklepu są pełne sztucznych składników oraz tłuszczu palmowego. Kawałek domowego ciasta jest znacznie mniej szkodliwy.

7. Ogranicz spożycie soli

Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli objętości małej łyżeczki. Sól występuje w wędlinach, serach i wielu innych produktach, dlatego solenie powinno się ograniczyć do minimum. Najlepiej nie solić w ogóle i zastąpić chlorek sodu ziołami.

8. Piecz zamiast smażyć

Aby potrawy były mniej tłuste, zrezygnuje ze smażenia i wybierz pieczenie. Kawałek pieczonego mięsa jest chudszy aż o 90 kcal niż tej samej wielkości mięso smażone.

9. Jedz mniej mięsa

Jedzenie dużych ilości mięsa powoduje zaburzenia lipidowe, choroby układu sercowo-naczyniowego i przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Mięso wystarczy jeść dwa razy w tygodniu.

10. Zmień nawyki żywieniowe

O prawidłowym odżywianiu powinno się pamiętać codziennie. Najlepiej na stałe zmienić nawyki żywieniowe. Jeśli to trudne, można zrobić to pod okiem dietetyka. Od czasu do czasu można jednak pozwolić sobie na mały cheat meal.

Jakie produkty spożywcze wywołują alergię?

0
Jakie produkty spożywcze wywołują alergię?

Alergia jest dolegliwością nasilającą się w środowiskach, w których skrupulatnie dba się o higienę. Uczulają zarówno kurz, roztocza, pyłki roślin, środki chemiczne, jak i produkty spożywcze. Przyjrzyjmy się, jakie produkty spożywcze najczęściej powodują reakcję alergiczną.

Skąd bierze się alergia?

Alergia jest dolegliwością o podłożu genetycznym, dlatego często występuje rodzinnie. Ponadto alergia jest tym częstsza, im większe jest zanieczyszczenie środowiska, a także, im bardziej dba się o higienę. Choć brzmi to dziwnie, nadmierna dbałość o higienę, sprawia, że układ odpornościowy nie walczy z żadnymi bakteriami. Z tego powodu niejako „wyszukuje” sobie zajęcie i zaczyna walczyć z różnymi alergenami, które w normalnych warunkach byłyby nieszkodliwe.

Uczulające produkty spożywcze

Wśród uczulających produktów spożywczych znajdują się zarówno warzywa i owoce, jak i produkty pochodzenia zwierzęcego. Dzieci najczęściej są uczulone na białka jajek, białka mleka krowiego oraz owoce cytrusowe. Te ostatnie mogą uczulać już płód, dlatego ciężarne kobiety powinny unikać spożywania pomarańczy, cytryn i grejpfrutów. Nie powinny ich jeść również w okresie karmienia piersią, gdyż mogą być przyczyną kolek u noworodków i niemowląt.

Uczulające właściwości wykazują również: truskawki, kiwi, pomidory, seler, orzechy, kakao, miód naturalny oraz ryby i owoce morza. Często pojawia się również uczulenie na soję i gluten obecny w zbożach. Całkowita nietolerancja glutenu jest objawem celiakii i wymaga stosowania diety eliminacyjnej.

Jak objawia się alergia pokarmowa?

Objawy alergii pokarmowej zwykle przyjmują charakterystyczną formę. Po spożyciu uczulających pokarmów pojawiają się wymioty, biegunki, krew w stolcu oraz zmiany skórne w postaci czerwonych, „lakierowanych” policzków. W skrajnych przypadkach dochodzi do obrzęku krtani, który wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej. Tak gwałtowne reakcje pojawiają się zwykle po spożyciu alergenów znajdujących się w rybach, skorupiakach lub orzechach (zwłaszcza ziemnych).

Jak chronić się w domu przed smogiem, czyli oczyszczająca moc roślin

0
Jak chronić się w domu przed smogiem, czyli oczyszczająca moc roślin

W okresie grzewczym w wielu miastach oraz małych miejscowościach powietrze jest przepełnione smogiem. Smog jest szkodliwy dla zdrowia, a substancje w nim zawarte działają kancerogennie. Gdy powietrze jest silnie zanieczyszczone, nie powinno się wietrzyć mieszkań i domów, jednak trudno jest oddychać, jeśli w pomieszczeniach jest duszno. Z tym problemem można poradzić sobie, dzięki roślinom doniczkowym.

Rośliny zwalczające zanieczyszczenie powietrza

Rośliny doniczkowe skutecznie oczyszczają powietrze, produkując tlen w procesie fotosyntezy i usuwając dwutlenek węgla oraz zanieczyszczenia. Istnieją trzy gatunki roślin domowych, które – według naukowców – potrafią wyprodukować tlen w ilości niezbędnej każdemu człowiekowi. Dodatkowo są proste w uprawie, co jest ważne zwłaszcza dla osób zabieganych i nieznających się na ogrodnictwie. Oto 3 rośliny, które pomogą w walce ze smogiem.

Wężowica – Sansevieria trifasciata

Roślina banalna w uprawie. Podlewa się ją dopiero, gdy ziemia w doniczce jest zupełnie sucha. Wężowica gromadzi wodę jak kaktus, dlatego częste podlewanie jej szkodzi – zimą wystarczy podlewać ją… raz na 2 miesiące. Nie trzeba jej nawozić, a rozmnażanie odbywa się poprzez odcięcie liścia, podzielenie go na trzy części i włożenie ich do suchej ziemi. Wężowica wyróżnia się tym, iż produkuje tlen w nocy, dlatego warto mieć ją w sypialni.

Palma Areka – Chrysalidocarpus Lutescens

Podlewa się ją nieco częściej niż wężowicę. Na podstawce zawsze powinna być woda, natomiast liście zrasza się raz w tygodniu, przy okazji myjąc roślinę i usprawniając proces fotosyntezy. Roślina produkuje tlen bez przerwy. Ponadto prezentuje się bardzo ciekawie.

Epipremnum złociste – Epipremnum aureum

Roślina usuwa z powietrza formaldehyd oraz inne lotne zanieczyszczenia. Jedno epipremnum w całym pomieszczeniu jest w stanie w pełni oczyścić powietrze. Jego uprawa jest wyjątkowo prosta – wystarczające jest podlewanie rośliny, gdy ziemia jest sucha. Kwiat rośnie zarówno w cienistych, jak i półcienistych pomieszczeniach – nie wymaga stanowiska słonecznego.

Ile wody pić każdego dnia?

0
Ile wody pić każdego dnia?

Woda stanowi 60% ogólnej masy ciała kobiet i 70% masy ciała mężczyzn. Jest ona niezbędna, by regulować temperaturę ciała, transportować i przyswajać substancje odżywcze, usuwać zbędne produkty przemiany materii i toksyny, a także amortyzować stawy. Ponadto woda bierze udział w procesach oddychania i nawilża wdychane powietrze. Ile wody trzeba pić każdego dnia, by czuć się dobrze i zachować zdrowie?

Zapotrzebowanie na wodę

Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wodę mieści się w dość szerokich granicach. W zależności od różnych czynników waha się ono od 30 do 45 ml na kilogram masy ciała. Na wielkość dziennego zapotrzebowania na wodę wpływa głównie aktywność fizyczna, temperatura otoczenia, wilgotność powietrza oraz rodzaj spożywanego pożywienia.

Po przeliczeniu zapotrzebowania na wodę na litry może okazać, że jedna osoba potrzebuje dziennie jedynie 2 litrów wody, podczas gdy druga – aż 12 litrów! Przyjmuje się, że osoba o wadze 50 kg i lekkiej aktywności fizycznej potrzebuje standardowych 2 litrów wody dziennie. Osoba ważąca 90 kg, uprawiająca intensywnie sport i przebywająca w wysokiej temperaturze potrzebuje 6 razy więcej wody, by uniknąć odwodnienia.

Woda w czasie upałów

W czasie upałów człowiek w stanie spoczynku może wypocić nawet pół litra wody w ciągu jednej godziny. Nieprzyjmowanie odpowiedniej ilości płynów szybko może skończyć się wtedy odwodnieniem. W gorące dni najlepiej jest pić wodę mineralną z zawartością chlorku sodu, którego utrata może sięgać podczas pocenia się nawet 30 g dziennie.

Powinno się pić wodę w ciągu całego dnia zanim poczuje się pragnienie. Już 3% utrata wody sprawia, że człowiek odczuwa przegrzanie ciała, bóle i zawroty głowy, zmęczenie oraz zatrzymanie pocenia się. Przy utracie 10% wody pojawia się bezpośrednie zagrożenie życia. Odwodnieniu zapobiega stałe uzupełnianie płynów – w upały powinno się robić to bez ograniczeń i tak często jak to możliwe. Podczas wakacji w tropikach najlepiej uzupełniać płyny, pijąc wodę butelkowaną, wolną od bakterii i innych zanieczyszczeń.

Czy człowiek rzeczywiście pochodzi od małpy?

0
Czy człowiek rzeczywiście pochodzi od małpy?

Teoria ewolucji Karola Darwina jest wszystkim bardzo dobrze znana, ale w dalszym ciągu nie brakuje osób, które powątpiewają w słuszność i prawdziwość tej teorii. Ostatnio w Warszawie odbyło się bardzo niezwykłe seminarium, które w całości poświęcone zostało właśnie początkom Wszechświata oraz oczywiście różnorodnym teoriom powstania człowieka. Bardzo wielu współczesnych naukowców, z amerykańskim profesorem Cromptonem na czele uważa, że należy stworzyć zupełnie nową teorię ewolucji człowieka, która w całości oparta będzie tylko na pełnej prawdzie.

Profesor Nigel Crompton z Cornerstone University w USA, jest obecnie jednym z najbardziej cenionych specjalistów, który jest gotów podważyć myśl Darwina, wytykając nawet najdrobniejsze błędy jego teoriom. Amerykański badacz na każdym kroku przypomina, że z najnowszych badań bardzo jasno wynika, iż teoria ewolucji, a dokładniej mówiąc rzekome pochodzenia człowieka od małp jest nieprawdziwe. Głównym dowodem potwierdzającym tą tezę jest odkrycie braku możliwości transformacji genomu. Z najnowszych badań naukowych wynika, że w ludzkim genomie znajdują się takie elementy, które uniemożliwiają przekształcenie.

Amerykański naukowiec wyraźnie podkreśla również, że nie można lekceważyć dorobku Darwina, ale należy jednocześnie pamiętać o tym, że obecnie znana teoria ewolucji zawiera bardzo wiele półprawd oraz niedoskonałości. Crompton bardzo często podkreśla również, że nowoczesne badania należy bardzo mocno połączyć z Objawieniem oraz naukami Kościoła.

Podczas seminarium w Warszawie, amerykański naukowiec bardzo często odnosił się do najpopularniejszego elementu teorii Darwina, czyli tezy że człowiek pochodzi od małpy. Głównym dowodem potwierdzającym tą tezę ma być bardzo zbliżona budowa i praktycznie identyczny kod DNA. Jak pokazują jednak najnowsze wyniki badań, podobieństwo wynosi jedynie 86%, a w tej dziedzinie nauki, jest to bardzo duża różnica. Naukowiec udowodnił również, że nie ma obecnie możliwości, aby z genów małp wykształciły się geny ludzkie.

ZOBACZ TEŻ