Koper włoski jest bardzo znaną przyprawą, którą używa się do różnych potraw. Zazwyczaj te przyprawę stosuje się do chleba, czy też ciast. Warto pamiętać o tym, że liście koperku włoskiego zawierają w sobie bardzo duże ilości kwasu askorbinowego, jak i też karotenu. Dzięki używaniu kopru razem z jego łodygą możemy wzmocnić smak marynat, jak i konserw. Warto podkreślić, że koperek nawet po wyschnięciu nie traci nic ze swego aromatu. Jeśli chodzi o podawanie kopru we Francji, a także we Włoszech to bulwy kopru podaje się jako sałatkę, czy też jarzynę. Koperkiem wzmacnia się aromat i smak potraw z jaj, czy też twarożku, grzybów, jak i ryb. Natomiast młode pędy koperku są używane do różnych sałatek, bądź zup. Koper idealnie komponuje się z mięsem pieczonym, np. z jagnięciną, czy także drobiem. W Polsce najczęściej używa się tylko i wyłącznie ziaren koperku, tak aby wzmocnić smak potrawy. Często kupujemy już posiekany koperek w opakowaniu. Jednak koperek znalazł zastosowanie praktycznie w kuchni z całego świata.