Sałatka z pomidorami i truskawkami – składniki
- pomidory koktajlowe (kolorowe) – 500 g
- truskawki – 200 g
- sałata listkowa – 50 g
- mozzarella – 1 opakowanie
- szalotka – 1 szt.
- biały ocet balsamiczny – 1-2 łyżki
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- miód – 1-2 łyżeczki
- sól
10.pieprz
Sałatka z pomidorami i truskawkami – przygotowanie
KROK 1 – mieszamy składniki
Pomidory i truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Sałatę myjemy, otrząsamy do sucha i rwiemy na kawałki. Mozzarellę osączamy i rwiemy na kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski.
KROK 2 – robimy sos
Mieszamy ocet, oliwę i miód, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 3 – łączymy sałatkę z sosem
Do pozostałych składników sałatki dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i mieszamy. Sałatkę mieszamy z dressingiem, doprawiamy do smaku i podajemy.
Pomidory – witaminy i minerały
Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność albo przyspieszyć gojenie się ran, jedz pomidory. Zawierają one bardzo dużo witaminy C, która działa w ten sposób. 180 g owocu, czyli jeden duży pomidor dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na nią. Dodatkowo pokrywa on 25% zapotrzebowania na witaminę E. Ma wiele beta-karotenu, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminy PP i K. Wśród minerałów pomidory mają najwięcej potasu. Potas obniża ciśnienie krwi poprzez swoje działanie moczopędne. Wapń, magnez i żelazo również są w tych warzywach. Można w nich znaleźć nawet miedź, mangan i kobalt. Likopen to naturalny barwnik, który nadaje pomidorom ich czerwoną barwę. Jest on antyutleniaczem, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Likopen hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej oraz przeciwdziała nowotworowi prostaty. Wystarczająca ilość likopenu dla naszego organizmu to jeden pomidor dziennie albo talerz pomidorówki, szklanka soku pomidorowego lub dwie łyżeczki keczupu. Pomidory w 93% składają się z wody, a w 100 g mają tylko 15 kcal. Dzięki zawartości błonnika dają nam uczucie sytości, dzięki witaminie C poprawiają stan naszej skóry. Witamina C dotlenia ją i wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga utrzymać nasze włosy w dobrej kondycji. Natomiast witamina młodości zapobiega zmarszczkom i przeciwdziała starzeniu się. Pomidory są również używane jako kosmetyki. Rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe. Jednak zanim zaczniesz je stosować, sprawdź czy nie jesteś na nie uczulona. Posmaruj wewnętrzną część przedramienia sokiem z pomidorów i poczekaj godzinę – jeśli nie dojdzie do zmian alergicznych, możesz je stosować.
Truskawki – właściwości
Truskawki są źródłem witaminy C – mają jej więcej niż grejpfrut czy cytryna. Witamina ta wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Jest niezbędna do zachowania zdrowego stanu uzębienia. Jej niedobór grozi depresją, osłabieniem, bólami mięśni i stawów, a nawet osteoporozą. Pamiętajmy, że zjadając 10 dag truskawek, zaspokajamy dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę. Truskawki zawierają również w swoim składzie witaminę A, która poprawia wygląd skóry. Działa antynowotworowo, a także bardzo dobrze wpływa na oczy. Ponadto w tych owocach znajdują się witaminy z grupy B oraz witamina E. Kobiety, u których stwierdzono niedobór żelaza, powinny częściej jeść truskawki. Są one cennym źródłem tego pierwiastka. Dodatkowo zawarta w nich witamina C przyspiesza jego przyswajanie. Jeśli zaś często zdarzają się nam skurcze, mamy problemy z koncentracją, to również powinniśmy włączyć do swojej diety truskawki. W ich składzie zawarty jest magnez, który doskonale wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Truskawki zawierają również fosfor i wapń, dzięki czemu wspierają funkcjonowanie układu mięśniowego oraz kostnego.