W zakresie takich urządzeń jakimi są taborety elektryczne występują bardzo duże różnice, jeśli chodzi o parametry, gabaryty oraz ceny. Wynika to z faktu, że taborety elektryczne trafiają do rozmaitych obiektów świadczących usługi gastronomiczne – nie wszędzie zakres świadczonych usług jest przecież taki sam. Pomimo jednak tych różnic, taborety elektryczne posiadają pewne wspólne elementy – wszak wykorzystywane są generalnie rzecz biorąc w tym samym celu. Wszystkie zatem są wyposażone w płyty górne oraz grzewcze, a ponadto również w lampki sygnalizacyjne, przełączniki, obudowy oraz stopki umożliwiające regulację wysokości. Najważniejszym elementem spośród tych wszystkim wymienionych powyżej elementów jest płyta grzewcza. Zdecydowanie najczęściej jest ona wykonana z takiego materiału jak żeliwo. Ponadto w przypadku wszystkich taboretów elektrycznych obowiązują takie same zasady dotyczące prawidłowej ich instalacji i przygotowania do użycia. Instalacji dokonać może tylko i wyłącznie osoba posiadająca w tym zakresie odpowiednie uprawnienia – w żadnym wypadku nie wolno robić tego na własną rękę, bo może się to nie najlepiej skończyć. Odnośnie ustawienia samego urządzenia trzeba tez o wielu rzeczach pamiętać – podłoże musi być twarde i równe, a odpowiednia odległość od ściany zachowana. Przeznaczona do tego celu musi być odpowiednia powierzchnia. Podobnie jak wszystkie inne urządzenia grzewcze, tak i taborety elektryczne nie mogą znajdować się w sąsiedztwie urządzeń chłodniczych. Takie zestawienie sprawi, że żadne z nich nie będzie funkcjonować jak należy, a zamiast generować oszczędności w zakresie energii elektrycznej, zaczną generować tylko i wyłącznie straty, nie wspominając już nic o tym, że będą się szybciej psuły. Ponadto taborety elektryczne wymagają tego, aby obsługiwały je tylko i wyłącznie osoby posiadające stosowne uprawnienia – bez względu na to, jakiego rodzaju taborety elektryczne wchodzą w rachubę, o jakich parametrach i tym podobne. Zasada ta tyczy się wszystkich tych urządzeń.