Destylacja jest procesem rozdzielania wielu składników cieczy na mniejsze poprzez zachodzenie odparowania i skraplania. Destylacja sama w sobie opiera się głownie na wykorzystaniu różnicy w temperaturze wrzenia cieczy rozdzielanej od zanieczyszczeń (gdy zachodzi potrzeba stosowania tej metody wyłącznie do oczyszczania). Tym samym ciecz ulega przemianie w parę, a następnie skraplaniu, a pozostałe po tym procesie związki nielotne pozostają niezmienne w postaci ciekłej. W niektórych przypadkach jednak tworzą się roztwory, których nie sposób rozdzielić przy pomocy jedynie zwykłej destylacji.
Co to destylacja jednak jest i jakie ma przełożenie dla nas? Jeśli zajmujemy się destylacją na poważnie konieczne jest zaopatrzenie się oprócz wiedzy fachowej także w odpowiedni sprzęt, którym będziemy mogli zajmować się destylacją na własną rękę. Jak wiadomo każda metoda ma swoje ograniczenia i uzależniona jest przede wszystkim od specyfiki posiadanej aparatury. Szybkość zachodzącego procesu destylacji powoduje, że z zacieru o niskiej zawartości alkoholu jesteśmy w stanie uzyskać alkohol o znacznie większym stężeniu, nawet jeśli przeprowadzany proces ma miejsce w warunkach domowych. Używając odpowiednich alembików metodą Pot Still uzyskamy alkohol dobrej jakości i o walorach smakowych doskonałej jakości. Dzięki bardziej złożonej aparaturze i alembikowi oraz procesowi pionowego przepływu, czyli tzw. metodzie refleksu, możemy uzyskać alkohol, który będzie sięgał stężeniu ponad dziewięćdziesięciu procent.