Czym jest wino z punktu widzenia jego składników

Aby zrozumieć, czym jest wino, należy rozróżnić skład jego elementów, gdy jest winogronem, sokiem z winogron a później winem. Sok z winogron przed fermentacją składa się głównie z wody i cukrów, a także z kwasów oraz innych substancji chemicznych w mniejszej ilości, które są odpowiedzialne za ostateczny skład wina. Fermentacja alkoholowa przekształca dużą część cukrów z soku z winogron w alkohol etylowy, ale zostawia inne interesujące związki, takie jak gliceryna. Niektóre z tych związków, które są obecne w mniejszym stopniu, dają pewien charakter degustacji wina, tak jak i obecność garbników, które znajdują się w skórce winogron i można je uważać za naturalny konserwant, który pozwala winom starzeć się więcej niż 5 lat. Inne elementy dodaje się do wina w sposób sztuczny i składają się na to, co nazywa się dodatkami do wina. Dodatki te maja na celu stabilizować pewne związki (białka, kryształy winianu itd.), zmniejszyć poziom kwasów, przeciwutleniaczy (kwas askorbinowy), środków przeciwbakteryjnych (dwutlenek siarki, kwas sorbowy, sorbinian, kwas benzoesowy, kwas fumarowy).

fitnesswomen.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here