Przyszedł czas na przejrzenie wiosennej garderoby – coraz cieplejsze dni zmuszają do porzucenia ciężkiej odzieży zimowej i założenia na siebie lżejszych okryć. Tymczasem okazuje się, że zimowe lenistwo pozostawiło wałeczki na biodrach a waga informuje o dodatkowych, niepotrzebnych kilogramach. Czas na kurację odchudzającą.
W kuracjach ważna jest dieta oraz aktywność fizyczna. Należy dobrać ją do naszego wieku i stanu zdrowia – stąd początkiem każdej kuracji odchudzającej powinna być wizyta u lekarza rodzinnego. Zlecone przez niego badania krwi i moczu pokażą jaki jest nasz stan zdrowia a lekarz na tej podstawie oceni czy kuracja nam nie zaszkodzi. Jeśli nie mamy dość wiedzy na temat kuracji warto zasięgnąć porady specjalistów – dietetyków, którzy dobiorą dietę i ćwiczenia fizyczne do naszych potrzeb. Dietetycy są również wsparciem psychologicznym – jeśli sami nie czują się dobrze w roli mentorów, to zatrudniają w swoich gabinetach psychologów, którzy pracują z osobami na diecie.
W przypadku niewielkiej nadwagi większość osób radzi sobie sama – kuracja odchudzająca w warunkach domowych też może być zdrowa i skuteczna. Warto zasięgnąć porad znajdujących się na stronach specjalistycznych czy blogach o dietach, aby znaleźć swój sposób na schudnięcie.
Podczas kuracji ważna jest bilansowanie energii dostarczanej i zużywanej. Mówiąc prosto – trzeba zjeść mniej, niż się zużywa podczas aktywności. Aby jedzenie było niskokaloryczne w dietach najważniejszą rolę odgrywają warzywa. Dostarczają niewiele energii ale są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik. Teraz zimą mamy pod ręką tanie i niezwykle zdrowe warzywo – kapusta kiszona odchudzanie może przyspieszyć a dzięki swojej zawartości gwarantuje dostarczanie do organizmu niezbędnej dawki witamin i minerałów. Najcenniejsza jest w kapuście kiszonej witamina C.
Jeśli zdecydujemy się na kurację, w której kapusta kiszona odgrywa ważną rolę, to warto zakisić kapustę samodzielnie. W sklepach najczęściej jest kapusta zakwaszana octem z dodatkiem niezdrowej chemii. Własna produkcja oparta na konserwowaniu solą sprawi, że kapusta kiszona odchudzanie na pewno uczyni bezpiecznym. Potrzebny jest duży garnek kamienny, kapusta, sól, marchew. Na jeden kilogram kapusty daje się dwa dekagramy soli. Kapustę należy pokroić nożem lub poszatkować na szatkownicy. Następnie dodać do kapusty marchew starta na tarce orz sól. Wymieszać, ułożyć w garnku i ubić (na przykład drewnianą pałką do ucierania ciasta). Ubijanie należy prowadzić do chwili puszczenia soku. Garnek należy przykryć talerzem i obciążyć. Kapustę kisi się w ciepłym miejscu 3 – 4 dni. Podczas procesu fermentacji należy sprawdzać, czy cała kapusta jest przykryta sokiem i przekłuwać trzonkiem drewnianej łyżki warstwę kapusty aż do dna naczynia, aby ułatwić odgazowanie. Ukiszoną kapustę można przełożyć do słoików i umieścić je w lodówce lub w chłodnej piwnicy. Trzymanie ukiszonej kapusty w ciepłym miejscu spowoduje, że stanie się ona bardzo kwaśna.
Do kiszenia kapusty można dodać kminek oraz całe jabłka. Najlepiej spożywać surówki z dodatkiem oleju oraz cebulki. Można również dodać kapustę kiszoną do dietetycznej zupy ugotowanej z samych warzyw.