W dzisiejszych czasach różnorodność dostępnych produktów spożywczych może przyprawiać o zawrót głowy. Wiele osób ma trudność z robieniem zakupów, bo ciężko jest zrozumieć, czym różnią się od siebie produkty z tej samej kategorii. Dlatego kluczowe jest czytanie etykiet oraz wiedza dotycząca różnych systemów certyfikacyjnych przeznaczonych dla żywności. Wybierając produkty z certyfikatem mamy pewność, że spełniają one określone standardy.

Produkty spożywcze z certyfikatem VLOG

Organizacja VLOG (Niemieckie Stowarzyszenie Żywności bez Inżynierii Genetycznej)  tworzy standardy dotyczące produkcji żywności bez dodatków GMO już od kilkunastu lat. Produkty oznaczone logo non GMO są zupełnie wolne od organizmów genetycznie modyfikowanych. Nie posiadają one nawet żadnych dodatków np. enzymów, czy witamin, które powstały z wykorzystaniem GMO. Certyfikacja vlog jest dobrowolna i przeznaczona dla produktów pochodzenia roślinnego np. owoców i warzyw, a także pochodzenia zwierzęcego np. mięsa, mleka, czy jaj. Warto wiedzieć, że system ten obejmuje również pasze przeznaczone do żywienia zwierząt hodowlanych. Co ciekawe, początkowo certyfikacja vlog była możliwa jedynie w Niemczech, ale obecnie jest ona dostępna także w państwach sąsiednich. O certyfikat non GMO mogą  ubiegać się zarówno producenci rolni, jak  i firmy zajmujące się przetwórstwem, transportem lub dystrybucją żywności.

Jak rozpoznać produkty bez GMO?

Oznaczenie, że produkt jest wolny od organizmów genetycznie modyfikowanych może być w postaci wzoru opracowanego przez organizację VLOG. Jest to jasnozielony romb z białą obwódką i białym napisem: „Ohne Gentechnik” oraz gałązką z trzema listkami. Organizacja VLOG uznaje, że zarówno sam system certyfikacji, jak i stosowanie oznaczenia jest dobrowolne. Możliwe jest też  opracowanie własnego logo, które po akceptacji ze strony VLOG może być umieszczone na opakowaniach produktów, które posiadają certyfikację non GMO.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here