Owoce dzikiej róży cenione są przede wszystkim są swój charakterystyczny smak. Często przygotowujemy z nich herbaty smakowe, konfitury czy nalewki. Roślina często sadzona jest w ogrodach czy parkach ze względu na swoje walory dekoracyjne. Jednak nie możemy zapominać, że owoce dzikiej róży to także bogactwo składników mineralnych i witamin cennych dla naszego zdrowia. Co warto wiedzieć na temat owoców dzikiej róży? Tego dowiesz się poniżej.
Owoce dzikiej róży – co w sobie kryją?
Coraz chętniej w okresie przeziębień czy wzmożonego wysiłku fizycznego czy psychicznego sięgamy po środki naturalne, które mają wzmocnić nasz organizm. Część z nich została na jakiś czas zapomniana, jak chociażby czystek, który obecnie wzbudza bardzo duże zainteresowanie osób szukających naturalnych suplementów diety o działaniu wzmacniającym. Podobne właściwości wykazują owoce dzikiej róży, które dostarczają naszemu ciału witaminy takiej jak: C, A, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym duże ilości kwasu foliowego. Oprócz tego owoce zawierają w sobie takie substancje jak grabniki, pektyny, flawonoidy i karotenoidy. Właśnie z uwagi na tak duże i różnorodne bogactwo składników dzika różna wykorzystywana jest chętnie w przemyśle spożywczym, farmakologicznym i kosmetycznym. Wiele suplementów diety mających wspierać odporność organizmu, w tym te dostępne na stronie https://ekamedica24.pl bazuje na wyciągu z owoców dzikiej róży.
Jakie właściwości wykazują owoce dzikiej róży?
Dzika róża jest ceniona przede wszystkim za to, że pomaga wzmocnić układ odpornościowy organizmu. Duża zawartość witaminy C pomaga także uniknąć szkorbutu. Substancje zawarte w owocach chronią również wątrobę oraz serce. Co ciekawe, również kwiaty tej rośliny zawierają w sobie wiele cennych substancji odżywczych, a także olejki eteryczne – więcej na ten temat przeczytać można w artykule na stronie naturapluszdrowie.pl. Na stronie można przeczytać również o tym, w jakiej formie można spożywać owoce dzikiej róży.