Prawidłowa dieta zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki odpowiedniemu komponowaniu posiłków można uniknąć tycia oraz wielu chorób cywilizacyjnych. Oto 10 zasad zdrowego odżywiania.
1. Jedz warzywa
Warzywa dostarczają do organizmu witamin, minerałów oraz błonnika. Ponadto są źródłem związków redukujących ryzyko nowotworów, cukrzycy, miażdżycy i zawału serca. Codziennie powinno się zjadać 5 porcji warzyw lub zastępować niektóre porcje owocami.
2. Jedz 5 małych, ale regularnych posiłków
Regularne jedzenie chroni przed wahaniami poziomu cukru we krwi. Posiłki o stałych porach przyspieszają metabolizm, chronią przed nadwagą i napadami głodu. Dodatkowo zapewniają energię przez cały dzień.
3. Dbaj o różnorodność posiłków
Komponuj posiłki ze składników z różnych grup spożywczych. Sięgaj po produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, ryby, mięso, jaja, tłuszcze roślinne i zwierzęce, a także owoce i warzywa.
4. Zrezygnuj z przetworzonej żywności
Wyeliminuj z diety fast foody, dania gotowe, napoje słodkie i napoje light, soki w kartonach, słodycze ze sklepów oraz chipsy i słone przekąski.
5. Pij dużo wody
Każdego dnia wypijaj od 1,5 do 2 litrów wody. W czasie upałów i podczas treningów pij więcej. W ten sposób uchronisz się przed odwodnieniem oraz obrzękami.
6. Zrezygnuj ze słodyczy ze sklepu
Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, zrób deser samodzielnie. Słodycze ze sklepu są pełne sztucznych składników oraz tłuszczu palmowego. Kawałek domowego ciasta jest znacznie mniej szkodliwy.
7. Ogranicz spożycie soli
Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli objętości małej łyżeczki. Sól występuje w wędlinach, serach i wielu innych produktach, dlatego solenie powinno się ograniczyć do minimum. Najlepiej nie solić w ogóle i zastąpić chlorek sodu ziołami.
8. Piecz zamiast smażyć
Aby potrawy były mniej tłuste, zrezygnuje ze smażenia i wybierz pieczenie. Kawałek pieczonego mięsa jest chudszy aż o 90 kcal niż tej samej wielkości mięso smażone.
9. Jedz mniej mięsa
Jedzenie dużych ilości mięsa powoduje zaburzenia lipidowe, choroby układu sercowo-naczyniowego i przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Mięso wystarczy jeść dwa razy w tygodniu.
10. Zmień nawyki żywieniowe
O prawidłowym odżywianiu powinno się pamiętać codziennie. Najlepiej na stałe zmienić nawyki żywieniowe. Jeśli to trudne, można zrobić to pod okiem dietetyka. Od czasu do czasu można jednak pozwolić sobie na mały cheat meal.